Rudoji hiena - Parahyaena brunnea (Thunberg, 1820) - pasižymi šiai šeimai būdingais trečiaisiais premoraliniais dantimis, kurie skirti kaulų laužymui. G. Vaitiekūno dovanota kaukolė iš Limpopo, 2014.10.04. K. Ižganaitytės nuotrauka.

Kalahario dykuma, esanti Afrikos pietinėje dalyje yra pats didžiausias ištisinis smėlio ruožas pasaulyje, o jos didžiausią plėšrūnų populiaciją sudaro naktimis pavieniui klajojačios rudosios hienos (Parahyaena brunnea (Thunberg, 1820)). Šios plėšrūnės gali perkąsti storiausius kaulus, tačiau medžiotojos iš jų labai prastos - sugauti auką joms pasiseka tik 7% iš visų bandymų, todėl dažniausiai jos klajoja ieškodamos kitų plėšrūnų paliktų grobio likučių. Šie į šunis panašūs, bet genetiškai artimesni katinams gyvūnai gali maitintis ne tik mėsa, bet ir paukščių kiaušiniais, vabzdžiais, ropliais, uogomis bei vaisiais. Kai lietaus iškrenta mažiau nei 100 mm per metus, hienos neretai pasigardžiuoja laukiniais arbūzais - vaisiais, kuriuose sukaupta ypač daug vandens.

Rudoji hiena nelinkusi dalintis savo maistu. Užtikusi negyvą antilopę, pirma jos kūną suplėšo į gabalus, o tada juos paslepia įvairiose vietose. Savo “slaptavietes” pažymi tam tikru kvapu, kad išalkusi galėtų sugrįžti ir pasimaitinti. Žinomas atvejas, kad rudoji hiena, užtikusi apleistą stručio lizdą su 26 kiaušiniais, pati suėdė tik 3 kiaušinius ir praleido 4 valandas bandydama paslėpti likusią dalį kiaušinių...

Šis, Afrikos gyventojų ne itin mėgstamas gyvūnas yra gausiai medžiojamas ir naikinamas, todėl kai kuriuose regionuose sparčiai nyksta.

Parengė VU Zoologijos muziejaus savanorė Kamilė Ižganaitytė. Parengta pagal:

1. Mittermeier R.A., Rylands A.B., Wilson D.E. eds. 2013. Handbook of the Mammals of the World, Vol. 1. Carnivores. Lynx Editions, Barcelona, p. 600, 661, 609, 613.

2. Africa Geographic (Dec, 2013) https://africageographic.com/blog/getting-to-know-the-brown-hyenas-of-the-kalahari (2017 02 09)

Joomla templates by JoomlaShine