Pavianas Anubis, dovanotas G.Vaitiekūno, VU Zoologijos muziejuje. M.Riepšaitės nuotrauka.

Tiek Malio savanose, tiek Ugandos tropiniuose miškuose ar kalnuotuose Saharos regionuose galima pamatyti žalsvai pilko plauko, ilgasnukių, į šunis panašių beždžionių. Tai – anubiai (lot. Papio anubis (Lesson, 1827)), vieni plačiausiai paplitusių pavianų Afrikoje.

Anubiai yra visaėdžiai, todėl maisto paieška jiems ne problema – minta augalų lapais, žiedais, vaisiais, bet ir vabzdžiais, smulkiais paukščiais ar žinduoliais. Iš pirmo žvilgsnio kartu besimaitinančių ar miegančių anubių grupelės gali atrodyti padrikos, tačiau ilgiau stebint tokias „draugijas“ galima įžvelgti sudėtingus gyvūnų tarpusavio ryšius, bei bendravimo ypatumus, kurių pagalba ši rūšis sugeba taip gerai išgyventi.

Anubių bendruomenėse patelės ir patinai užima tam tikras, nuo amžiaus ir lyties priklausomas socialines padėtis. Patelių rangas bendruomenėje paveldimas, paprastai jos pasilieka su kitomis šeimos narėmis ir sudaro pastovią, glaudžiai susijusią bendruomenės dalį. O štai už pateles daug agresyvesni ir didesni patinai migruoja ieškodami kitų grupių. Įdomu tai, kad patelės ir patinai ne poravimosi metu sudaro draugiškas poras, rūpinasi vienas kitu ir kartu praleidžia daug laiko, tačiau atėjus laikui daugintis abu gali turėti net kelis partnerius.

Dėl savo gausumo ir prisitaikomumo anubiai Afrikoje kasmet padaro daug žalos auginamoms kultūroms, tad yra laikomi rimtais kenkėjais ir juos leidžiama medžioti. Su šiais primatais taip pat atliekami biomedicininiai ir genetiniai tyrimai.

Ps. Anubis siejamas su tikėjimu apie širdies svėrimą, buvo laikomas pomirtinio pasaulio – Duato – vartų saugotoju, mirties uždangos saugotoju. Buvo manoma, kad jis saugo sielas, kol jos keliauja iki teismo vietos, todėl laikomas pražuvusių sielų globėju.

Parengė VU Zoologijos muziejaus savanorė Milda Riepšaitė. Parengta pagal :

1. Mittermeier R.A., Rylands A.B., Wilson D.E. eds. 2013. Handbook of the Mammals of the World, Vol. 3. Primates. Lynx Editions, Barcelona, p. 663, 664;

2. Cawthon Lang KA. 2006 April 18. Primate Factsheets: Olive baboon (Papio anubis).

3.<http://pin.primate.wisc.edu/factsheets/entry/olive_baboon>. (prieiga 2018 02 09) 4. Olive baboon – Papio anubis – Encyclopedia of Life (prieiga 2018 02 09)

Joomla templates by JoomlaShine